Bøger af Ida Haugsted

1644855_1471584821

Flådens Leje
– arkitekturen på Gammelholm og Holmen 1700-1850

Om Flådens Leje, med beskrivelse af Søetatens arkitektur på Gammelholm og Orlogsværftet i perioden fra 1700 til 1850’erne.

Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck 2015 ISBN 9788717044562.


1574098_1471584479

Nyboder
– Det Frie Folk 1750-1850

De fleste kender de 18 lange rækker af gule huse med røde tegltage, som danner et helt lille bysamfund for sig selv mellem Borgergade og Kronprinsessegade, men hvad er egentlig baggrunden for dette markante område i København?

I denne smukt illustrerede bog fortæller Ida Haugsted, som selv voksede op i Nyboder i 1940’erne-50’erne, den spændende historie om stedets omskiftelige historie, hvor der gennem flere hundrede år har boet folk med tilknytning til Flåden og Holmen.

Arkitekturfotograf Viggo Jørgensen har stået for mere end hundrede nyoptagelser, og Ida Haugsted har været på jagt i arkiverne efter oplysninger og historiske billeder af bygninger og folk fra Nyboder gennem tiderne. Nyboder er, som det altid har været i sin arkitektur, en afspejling de skiftende beboere og tider. Efter Holmen er blevet delvis åbnet til privat beboelse, uddannelser og firmaer, og flåden har fået base i Frederikshavn, er flådens folk flyttet væk fra Nyboder. Nu benyttes de store officershuse af præster ved Holmens Kirke, længerne bebos af folk i etaten, og i disse år er Forsvaret i samarbejde mellem A.P. Møller-Mærsk ved at renovere og ombygge to af de korte længer i Hjertensfrydsgade og Delfingade for at indrette dem til moderne kollegier som et ”Urban Campus”.

Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck 2012. ISBN 8717042844.


Untitled-15

Arkitekten Christian Hansen
– at vende tilbage til Fædrelandet med mange gode Erfaringer

To danskere ragede op på den internationale arkitekturscene i 1800-tallet, brødrene Theophilus og Christian Hansen. Den første omskabte kejsertidens Wien til en metropol, og Christian spillede en afgørende rolle i forvandlingen af Athen fra en lille provinsflække til det befriede Grækenlands hovedstad.

Christians Hansen påbegyndte sin studierejse i 1831 og først 26 år senere vendte han tilbage til fædrelandet ”… med mange gode Erfaringer”. 

Hjemme blev han i 1857 professor i arkitektur efter M.G. Bindesbøll, og han byggede værker som Københavns Kommunehospital, Astronomisk Observatorium, stribevis af kirker, Zoologisk Museum m.fl.

Bogen dokumenterer, at Chr. Hansen med stor sikkerhed har været arkitekten for væksthuset i Københavns botaniske have, der ellers har været tilskrevet den magtfulde giver, brygger J.C. Jacobsen.

Bogværket 2009. ISBN 8792420087.


x36-t

Den rene smag
– Blandt håndværkere og kunstnere i guldalderens København

Den rene smag giver et enestående overblik over  den betydelige kunstindustrielle indsats, som grundlagdes i 1830`ernes København, og som må siges at være grundstenen til en egentlig national stil. Ida Haugsted beskriver håndværker- og kunstnermiljøet i guldalderen. En periode, som udover at markere et højdepunkt i dansk kunsthistorie varslede den industrielle tidsalders komme.

Nyt Nordisk Forlag 1999. ISBN


1429642

Italiens smukkeste Egn
– Dansk guldalder i Albano, Frascati og Nemi

Nogle af de smukkeste skildringer fra den danske guldalder er ikke fra Danmark, men fra Italien. Allerede i slutningen af 1700-tallet begyndte danskere at rejse til Rom, og nogle af de steder man lige kunne nå til fods på en dagsrejse lå i områderne omkring Albano og Nemi.

Her fandt de rejsende særlige og anderledes sansninger og oplevelser end under de trættende ruin- og museumsbesøg i Rom. Bertel Thorvaldsen drog ofte hertil, og tænk blot på August Bournonvilles Blomsterfesten i Genzano, Ludvig Bødtchers digte inspireret af Nemi, Ariccia og Frascati, Vilhelm Bergsøes Fra Piazza del Popolo, Albert Küchlers malerier og Vilhelm Marstrands og Johan Thomas Lundbyes tegninger.

Ved hjælp af rejseskildringer, breve og ikke mindst tegninger og malerier formår Ida Haugsted at gøre det smukke italienske landskab levende for læseren. Vi følger personligheder som Frederikke Bruun, Eckersberg og H.C. Andersen og får en fornemmelse af deres syn på den “fremmede” kultur, samtidig med at vi får et indblik i deres forhold til omverdenen ikke mindst de udenlandske skønånder fra perioden som f.eks. Goethe.

Med sin kombination af en mængde flotte billeder og de ofte overraskende iagttagelser, de forskellige personer har gjort på stedet, fremstår Italiens smukkeste Egn på en gang som rejsebeskrivelse, kulturhistorisk tværsnit og kunstbog.

Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck 2003. ISBN 8717070880


ItemImage.aspx-2

Nye Tider
– Historicisme i København

Ved nedrivningen af byportene i 1857 og sløjfningen af voldene i 1870’erne fik København nye muligheder for at udvide sig omkring voldterrænet langs søerne, ud i forstæderne og på Frederiksberg med anlæg af nye kvarterer og gader. Men også den indre bykerne blev fornyet med den nye tids arkitektur, særlig omkring Kongens Nytorv og Universitetet, på Gammelholm og i Nyboder.

De mange markante bygninger beskrives levende ved hjælp af arkitekternes stort set ukendte tegninger og som en tråd i historien citeres kommentarer, kritik og anmeldelser i samtidens aviser og blade samt J.P. Traps topografiske beskrivelser af København 1858 og 1879 med bemærkninger om byen, tiden og dens byggeaktivitet.

Særlig fremtrædende arkitekter var J.D. Herholdt, Vilhelm Dahlerup, Wilhelm Klein og Ludvig Fenger, men også adskillige andre navne skabte byens nye ansigt med hospitaler, skoler, villaer, ejendomme osv. Afholdelelsen af Den nordiske Udstilling i 1888 i en storartet kuppelhal og pavilloner i nationalromantisk stil tegnet af Martin Nyrup og andre unge talenter blev indledningen til en ny epoke i 1890’erne.

Udgivet med støtte fra Golden Days in Copenhagen og Fonden Realdania.

Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck 2003. ISBN 8717037042


 

Danish-Antiquaries-Architects-and-Artists-in-Greece.-Ida-Haugsteds-bog-om-de-to-berømte-danske-arkitektbrødre-Chr.-og-Theophilus-Hansens-bedrifter-i-Athen

Dream and reality
– Danish antiquaries, architects and artists in Greece”,

Danish Antiquaries Architects and Artists in Greece. Ida Haugsteds bog om de to berømte danske arkitektbrødre Chr. og Theophilus Hansens bedrifter i Athen.

Archetype 1996. ISBN 1873132751


 

Tryllehaven Tivoli

Tryllehaven Tivoli
– Arkitekten H.C. Stillings bygninger og den ældste have

Denne bog handler om, hvordan Tivoli blev anlagt på Dronningens Enghave uden for byens Vesterport i 1843. Arkitekten bag Carstensens forlystelsesprojekt hed H.C. Stilling. Han var dengang 27 år, og det var hans første opgave.

Alle de oprindelige malede træpavilloner er for længst borte, men Tivoli eksisterer fortsat med mange af de forlystelser, som blev etableret dengang: Bazaren, Glassalen, Bådene på søen, Rutschebanen, Pantomimeteatret, Divan 1 og Divan 2, Fyrværkerier, Kraftprøver og Karruseller.

Museum Tusculanums Forlag 1993. ISBN 8772892382